Τρίτη 19 Μαΐου 2009

desktopMedea (δελτίο τύπου)

O μύθος γνωστός.
Η κατάσταση του χρήστη Μedea είναι Απασχολημένος
και ίσως να μην απαντήσει.
Ο λόγος του Ευριπίδη στο χωροχρονικό ασαφές του διαδικτύου.
Medea commented on her status.
Ο θεατής παρακολουθεί την επιφάνεια εργασίας της ηρωίδας.
Εντοπιστηκε νέο υλικό.
Η περφόρμανς desktopMedea προσβλέπει σε μια ηλεκτρονική ανάγνωση της Μήδειας του Ευριπίδη, μεταφερμένη στο χωροχρονικό ασαφές του διαδικτύου. Το κοινό παρακολουθεί, μέσω προβολής, την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή της ηρωίδας, καθώς αυτή, απομονωμένη και μόνη, επικοινωνεί μόνο μέσω διαδικτύου με τους υπόλοιπους φορείς του δράματος. Ο λόγος του Ευριπίδη, σε μετάφραση, παρουσιάζεται αποσπασματικά, χωρίς τις υποκριτικές υπογραμμίσεις μιας δεδομένης εκφοράς, αποκαλύπτωντας πέραν της ουσίας και τον νοημάτων του, την εικαστική αξία του ως εγγράματη απεικόνιση.

Γιατί όμως μια τέτοια προσέγγιση; Από προσωπικές εμπειρίες στο διαδίκτυο, δεν ήταν λίγες οι φορές που είχα ξαφνιαστεί από τη σαφήνεια, το βάθος και την αμεσότητα του γραπτού λόγου που γεννιεται και εκφέρεται μέσω λειτουργιών και χαρακτηριστικών που απαντούνται συχνότερα στον προφορικό λόγο. Ένα θεατρικό έργο μεταφέρεται στο κοινό κυρίως μέσω του προφορικού λόγου, και αυτή η ταύτιση γραπτού και προφορικού λόγου που συντελλείται στη διαδικτυακή προσωπική επικοινωνία δεν απέχει από μια θεατρική παράσταση. Το μόνο που λείπει είναι ο θεατής, ώστε να ολοκληρωθεί η θεατρική σύμβαση.

Η περφόρμανς που θα παρουσιαστεί στο bios, στα πλαίσια του φεστιβάλ ΟΠΑ.02 αποτελεί ένα κομμάτι μόνο της συνολικής περφόρμανς που θα ήθελα να παρουσιαστεί. Όμως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε αν το βασικότερο κομμάτι, αυτό της προβολής, μπορεί να λειτουργήσει και να μετουσιωθεί σε θεατρική εμπειρία. Γι' αυτό και η θεατρική δράση περιορίζεται στην προβολή, χωρίς μουσική, ήχους ή σκηνική δράση των συμμετεχόντων: Οι τέσσερις χρήστες (Διονύσης Ατζαράκης, Δημήτρης Δημόπουλος, Γιώργος Κρήτος, Αντώνης Τανισκίδης), που θα συμμετέχουν στη ζωντανή εκτέλεση, θα βρίσκονται στο χώρο μεν, αλλά σε διαφορετική αίθουσα δε, αόρατοι από το κοινό.

έργο: desktopMedea
είδος: online performance
διάρκεια: 45'
σύλληψη: Δημήτρης Δημόπουλος
εκτέλεση: dM-projekt
Διονύσης Ατζαράκης (σταντ-απ κωμικός/σκηνοθέτης)
Δημήτρης Δημόπουλος (ηθοποιός/τραγουδιστής)
Αντώνης Τανισκίδης (ηθοποιός/τραγουδιστής)
Γιώργος Κρήτος (ηθοποιός)

Παρουσιάζεται στα πλαίσια του φεστιβάλ ΟΠΑ 0.2 (on πerformance art).
bios, Πειραιώς 84
Τετάρτη, 20/5, 20:00
Σάββατο, 23/5, 20:00
τηλέφωνο: 2103425335

Οι εκδηλώσεις του ΟΠΑ 0.2 στο ΒΙΟS είναι με ελεύθερη είσοδο

2 σχόλια:

djimDjim είπε...

Και αφού γράψαμε τα επίσημα στην ανάρτηση, ας γράψουμε και τα ουσιαστικά σε σχόλιο! Αντώνη, Γιώργο και Διονύση, σας ευχαριστώ για τη βοήθεια και τη συμμετοχή σας! Άντε να πάμε καλά αύριο!

mahler76 είπε...

Μόνο Τετάρτη και Σαββάτο? και το βλέπω σήμερα? FUCK!!! στείλε και κάνα σμσ ρε Δημόπουλε δεν ζώ όλη την ζωή μου μπροστά στο pc (τα χάχανα που ακούστηκαν στα μούτρα σου).