Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Σιωπή, ο βασιλιάς... μαγνητοσκοπείται!

Σήμερα μαγνητοσκόπησε η ΕΡΤ την παράσταση «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει», ώστε να προβληθεί κάποια στιγμή μόλις τελειώσουν οι παραστάσεις μας. Ξύπνησα, λοιπόν, σήμερα το πρωί για να πάω στο θέατρο Χυτήριο όπου παίζεται η παράσταση και περπατώντας, πέτυχα αυτό το αυτοκίνητο.

 Αριστερά, η Αντονέλα, η κακιά από την «Πάτυ, η πιο όμορφη ιστορία».
Δεξιά, η Παναγία, η καλή από το «Θεός, η πιο μεγάλη εκμετάλλευση».

Δεν έχω το χρόνο και τη διάθεση να προχωρήσω σε μια ανάλυση του πώς χωράνε στο πίσω τζάμι ενός αυτόκινήτου το δίπολο της γυναίκας (πόρνη-αγία), γιατί κοιτάζοντας τη δεύτερη φωτογραφία που τράβηξα ανακάλυψα κάτι τρομακτικό...

 Αριστερά, η Αντονέλα, η κακιά από την «Πάτυ, η πιο όμορφη ιστορία».
Δεξιά, η Παναγία, η καλή από το... μισό λεπτό! Η εικόνα είναι διπλή;!

Μετά τις βυζαντινές εικόνες, μετά τις φωτεινές κορνίζες που αλλάζουν χρώματα, ήρθε η ώρα για τα εικονίσματα όπου μετακινόντας το βλέμμα σου μπορείς να βλέπεις το Χριστό και την Παναγία σου! Και θέτω το ερώτημα: ποιο τμήμα μάρκετινγκ ποιας εταιρείας διέγνωσε πως υπήρχε ένα κενό προσφοράς στη ζήτηση τέτοιων εικόνων;

Ας επιστρέψω όμως στην πορεία μου προς το θέατρο. Αφού προσπέρασα το κυριακάτικο παζάρι στο πεζοδρομημένο τμήμα της Ερμού, μια διαδρομή που κάθε Κυριακή φέρνει τον ανθρωπισμό μου στα όρια του, έφτασα στην Ιερά οδό. Εκεί βρίσκεται το θέατρο που παίζω. Και κάτι άλλα μαγαζιά, επίσης εκεί είναι.

Αριστερά: Νότης Σφακιανάκης.
Δεξιά: Δέσποινα Βανδή, Πέγκυ Ζήνα.
Κέντρο: ο μεροκαματιάρης ταξιτζής.

Η καταξίωση άργησε, αλλά ήρθε: επιτέλους εμφανίζομαι δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος. Σφακιανάκης, Βανδή, Ζήνα, Μητροπάνος, Παπακωνσταντίνου, όλοι τους κοντογείτονες. Έξω από το θέατρο, το τηλεοπτικό συνεργείο ήταν ήδη εκεί. 

Το θέατρο Χυτήριο δίπλα σε ένα μπουρδέλο στούντιο.

Πάμε λοιπόν μέσα στο θέατρο, γιατί έχουμε και να βαφτούμε για το γύρισμα. Αφεθήκαμε όλοι στα χέρια της Κατερίνας, η οποία έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε να σώσει ό,τι σωζόταν.

Ιωάννα Φόρτη (μέτζο-σοπράνο): η Μούσα
Ποια μούσα; Μα, φυσικά, Η μούσα!
Ζαφείρης Κουτελιέρης (βαρύτονος): ο Βασιλιάς
Ποιος βασιλιάς;! Ό «που ακούει», ο σταρ, ο πρωταγωνιστής!
Δημήτρης Δημόπουλος (ό,τι να 'ναι): ο Μουσικός
Ποιος μουσικός;! Αυτός που γράφει και το μπλογκ αυτό!

Είναι πολύ σημαντικό το μακιγιάζ σε μία θεατρική παράσταση, πόσο μάλλον όταν αυτή μαγνητοσκοπείται. Αρκεί κανείς να δει αυτές τις φωτογραφίες πριν και μετά.


ΠΡΙΝ: σπυριά, ελιές και λιπαρό δέρμα.

ΜΕΤΑ: τίποτα, τίποτα και τίποτα!

Στο μεταξύ είχαν στηθεί σκηνικό στη σκηνή και κάμερες στην αίθουσα. Όλα έτοιμα για την πρώτη μαγνητοσκόπηση, αυτή της παράστασης με κόσμο!Όταν τελείωσε η παράσταση, ξεκουραστήκαμε λίγο και ξαναπαίξαμε το έργο από την αρχή για να έχουμε και τα κοντινά (και να διορθώσουμε και τα λάθη που έγιναν!). Όλα κύλησαν σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσουμε την κλάκα που χάλασε επί σκηνής, εμένα που σκουντούφλησα στο χαλί του σκηνικού, κάτι φαλτσάκια εδώ, κάτι σαρδαμάκια εκεί, και... και...και... Ό,τι έγινε, έγινε. Ό,τι γυρίστηκε, γυρίστηκε. Το υλικό είναι στα χέρια της ΕΡΤ που θα το επεξεργαστεί, θα το μοντάρει και θα το παρουσιάσει μετά τις παραστάσεις.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι 17 Απρίλη στο θέατρο Χυτήριο. Για να μη στεναχωρηθείτε, όταν το δείτε στην τηλεόραση που δεν το είδατε στο θέατρο, σας περιμένουμε εκεί! Ξεκουνηθείτε, έχουμε και ζωντανή ορχήστρα, όλοι εκλεκτοί μουσικοί του ARTéfacts ensemble. Και μην ξεχνιόμαστε, το «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» είναι έργο του Νίκου Κυπουργού σε παραγωγή των Όπερων των Ζητιάνων και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.


«ΣΙΩΠΗ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΚΟΥΕΙ»
Μικρό μιούζικαλ για μικρούς (και μεγάλους) θεατές
του ΝΙΚΟΥ ΚΥΠΟΥΡΓΟΥ
Από 9 Ιανουαρίου 2011 και για 15 παραστάσεις
Κάθε Κυριακή στις 12.00 στο θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟ
(Ιερά Οδός 44, Γκάζι, Αθήνα, τηλ.: 210 3412313)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Κείμενο: Θωμάς Μοσχόπουλος (με τη συνεργασία του συνθέτη)
Ενορχήστρωση-μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Ηλέκτρα Αρζιμάνογλου

Βασιλιάς: Ζαφείρης Κουτελιέρης
Μουσικός: Δημήτρης Δημόπουλος
Μούσα: Ιωάννα Φόρτη

Μουσικοί από το ARTéfacts ensemble:
Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης / Κώστας Τζέκος
Τρομπέτα: Σωτήρης Πέπελας / Οδυσσέας Σύρμος
Πιάνο: Χρήστος Σακελλαρίδης / Μπεάτα Πίντσετιτς
Βιολοντσέλο: Τάσος Μισυρλής / Μαριλίζα Παπαδούρη

Σόλο πιάνο (παραστάσεις για σχολεία): Δήμητρα Κακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: